Familjehem är viktiga

Det finns tillfällen när barn och föräldrar behöver stöttning utifrån då livet är tungt. Ibland kan barn behöva byta miljö under en period för att det inte fungerar hemma. Då kan ett familjehem vara ett alternativ.

Familjehem innebär att barn tillfälligt bor i en vanlig familj och ska behandlas som medlem i den familjen. Det ska kännas tryggt och man ska veta att man är välkommen i familjehemmet

Hur blir man familjehem?
För att bli ett familjehem ska man ha tid, plats och ett engagemang för att verkligen ta sig an det barn som kommer i ens vård. Det viktiga för att bli utvald till att bli familjehem är att man själv är stabil och kan vara den trygghet som barnet behöver. Man kan vara gifta, sambos eller ensamstående. Viss ersättning utgår till den som är familjehem men det är inte det viktigaste utan ditt engagemang är prio ett.

Jourfamilj vad är det?
Fungerar det inte att vara familjehem kan man vara jourfamilj. Det innebär att man stöttar barn som behöver det med att de tillfälligt kan komma och bo hos jourfamiljen. Vanligt är till exempel att man kommer på vissa helger, kanske lite längre tid under sommarlovet och liknande upplägg. Samma sak gäller som för familjehem, att man ska ha tid och engagemang och plats.

Det är meriterande om man har erfarenhet av barn sedan tidigare tex genom utbildning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *